Дали сте љубопитни кои се трите главни градежни блокови во исхраната? Тоа се макронутриентите – протеини, масти и јагленихидрати. Секој од нив игра значајна улога во физиологијата на нашето тело.
Здраво DIAbesties!
Дали сте љубопитни кои се трите главни градежни блокови во исхраната? Тоа се макронутриентите – протеини, масти и јагленихидрати. Секој од нив игра значајна улога во физиологијата на нашето тело.
Протеините се неопходни за градење и репарација на ткивата во нашето тело. Тие се вклучени и во производството на ензими и хормони. Некои одлични извори на протеини вклучуваат пилешко, риба, грав и јаткасти плодови.
Мастите се уште еден суштински макронутриент кој му дава енергија на нашето тело и помага во апсорпцијата на витамини. Сепак, не сите масти се создадени еднакви. Здравите масти како омега-3 масните киселини може да се најдат во рибата, јаткастите плодови и семките. Од друга страна, нездравите масти како транс мастите се наоѓаат во преработената храна.
И на крај, јаглехидратите се примарен извор на енергија на нашето тело. Сепак, не сите јаглехидрати се исти. Сложените јаглехидрати кои се наоѓаат во цели зрна и овошјето се претпочитаат во однос на едноставните јаглехидрати кои се наоѓаат во засладените пијалоци и грицките.
Со разбирање на функционалната важност на секој макронутриент и избирање на вистинските извори на храна, можеме да одржуваме здрава и урамнотежена исхрана.
Протеини
Протеините се неопходни за правилно функционирање на сите клетки во нашето тело. Тие се составени од 20 амино киселини и имаат бројни улоги во нашето тело, како што се ензимски реакции, транспорт и складирање на молекули, мускулна контракција, имунолошки функции и многу повеќе. Од голема важност е да се консумираат доволно протеини за да се одржи добро здравје, особено есенцијалните амино киселини кои нашето тело не може да ги произведе самостојно. Производите од животинско потекло како месото, рибата и млечните производи се одлични извори на протеини, додека растителните извори вклучуваат тофу, мешунки, јаткасти плодови и некои житарки како киноа.
Сепак, луѓето со дијабетес зависен од инсулин треба да внимаваат на нивниот внес на протеини бидејќи тоа може да го зголеми нивото на гликоза во крвта. Неопходно е да го следите нивото на гликоза во крвта и соодветно да ја прилагодите дозата на инсулин. Генерално, консумирањето доволно протеини е клучно за оптимална физиолошка функција, затоа погрижете се да вклучите храна богата со протеини во вашата исхрана.
Масти
Дали знаевте дека мастите во исхраната играат клучна улога во одржувањето на нашето целокупно здравје? Тие се составени од масни киселини и нашето тело ги користи за многу важни физиолошки функции. На пример, тие помагаат во одржувањето на структурата и функцијата на клеточната мембрана, ги поддржуваат сексуалните и репродуктивните функции и помагаат во функциите на нервниот систем. Конзумиран во умерени количини, внесот на масти обично нема изразен ефект врз нивото на гликоза во крвта, иако е познато дека игра улога во чувствителноста на инсулин.
Есенцијалните масни киселини, линоленска и линолна, се особено важни бидејќи тие не можат да се синтетизираат во телото de novo и мора да се внесуваат преку исхраната. Овие масни киселини се потребни за живот, па затоа е од суштинско значење да ги вклучиме во нашата секојдневна исхрана.
Диететските масти можете да најдете во многу животински и млечни производи, како и одредени растенија како авокад, јаткасти плодови и растителни масла. Затоа, не плашете се да ги вклучите овие здрави масти во вашата исхрана за да ги искористите нивните придобивки. Запомнете, сè што е во умерени количини е клучот за одржување на здрав начин на живот.
Јаглехидрати
Јаглехидратите се составени од молекули на гликоза и се неопходни за многу важни физиолошки процеси во телото. Тие служат како главен извор на енергија и можат да се најдат во житарките, овошјето, зеленчукот и други извори. Додека гликозата е потребна за живот, таа може да се произведе и во телото од прекурсори што не се јаглени хидрати.
Важно е да се напомене дека јаглехидратите имаат значително влијание врз нивото на гликоза во крвта, што е особено важно за оние со дијабетес. Сепак, не постои такво нешто како „потреба за јаглени хидрати“ во исхраната.
Многу јаглехидрати се збогатени со есенцијални витамини и минерали кои помагаат да се спречат сериозни здравствени состојби. Кога го планирате внесот на макронутриенти, важно е да ги земете предвид овие придобивки и да изберете урамнотежена исхрана која вклучува различни здрави јаглехидрати. Запомнете, умереноста е клучна!
Јадењето урамнотежена исхрана е важно за нашето тело да функционира правилно. Нашата исхрана треба да се состои од протеини, масти и јаглехидрати во правилни пропорции. Идеалната пропорција може да варира во зависност од фактори како што се возраста, тежината, нивото на физичка активност и здравствената состојба. Најдобро е да се консултирате со вашиот лекар за да одредите што е најдобро за вас. Лекарот исто така може да ви помогне да се осигурате дека ги добивате сите потребни хранливи материи, што може да се постигне преку различни начини на исхрана, како што се ниско јаглехидратна исхрана, кетогена диета, палео исхрана, вегетаријански и вегански диети. Запомнете, во здравата исхрана не се работи за ограничување, туку за наоѓање на вистинската рамнотежа за вашето тело.