Здраво DIAbesties!
Доколку сакате правилно да менаџирате со дијабетот преку вашата исхрана, важно е не само да знаете што да јадете, туку и што да избегнувате или ограничувате.
Постојат одредени видови храна и пијалоци кои се богати со јаглени хидрати и додаден шеќер, што може да предизвика зголемување на нивото на шеќер во крвта. Дополнително, некои видови храна може негативно да влијаат на здравјето на срцето или да придонесат зголемување на телесната тежина, што исто така може да влијае на справувањето со дијабетесот.
За да ви помогнеме, еве неколку намирници подолу кои треба да ги ограничите или целосно да ги избегнувате доколку имате дијабет. Со тоа што ќе бидете свесни за влијанието на овие продукти, можете да си помогнете при контролирање на нивото на гликемија и да го поддржите вашето целокупно здравје и благосостојба.
Рафинирани зрна
Дали знаевте дека рафинираните житарки како што се белиот леб, тестенините и оризот имаат висока содржина на јаглени хидрати, но малку влакна? Ова може да доведе до брзо зголемување на нивото на шеќер во крвта во споредба со опциите од цели зрна.
Едно истражување покажа дека оризот од цело зрно е многу подобар во стабилизирањето на нивото на шеќер во крвта после оброк во споредба со белиот ориз. Значи, ако сакате да го одржите нивото на шеќер во крвта, најдобро е да се одлучите за опции од цели зрна како кафеав ориз наместо бел ориз.
Запомнете, правењето мали промени во вашата исхрана може да има големо влијание врз вашето целокупно здравје. Па, зошто да не се обидете да замените некои од вашите рафинирани зрна за опции од цели зрна и да видите како се чувствувате? Вашето тело ќе ви се заблагодари за тоа!
Пијалоци засладени со шеќер
Не само што на пијалоците засладени со шеќер како сода, сладок чај и енергетски пијалоци им недостасуваат важни хранливи материи, туку тие исто така содржат концентрирана количина шеќер во секоја порција, што може да предизвика зголемување на нивото на шеќер во крвта.
Пржена храна
Пржената храна има многу транс масти, вид на масти кои се поврзани со поголем ризик од срцеви заболувања. Исто така, пржената храна како чипсот, помфритот и слично, обично се високи во калории, што може да придонесе за зголемување на телесната тежина
Алкохол
На луѓето со дијабет генерално им се советува да го ограничат внесот на алкохол. Тоа е затоа што алкохолот може да го зголеми ризикот од низок шеќер во крвта, особено ако се конзумира на празен стомак.
Житарки за појадок
Повеќето видови на житарици за појадок се многу богати со додаден шеќер. Некои брендови житарици содржат шеќер во една порција исто колку и некои десерти.
Кога купувате житарки, внимавајте внимателно да ја проверите етикетата за нутритивни вредности и да изберете бренд со малку шеќер. Алтернативно, одлучете се за овесна каша и засладете ја природно со малку свежо овошје.
Бонбони
Бонбоните содржат голема количина шеќер во секоја порција. Обично имаат висок гликемиски индекс, што значи дека веројатно ќе предизвика скокови и падови на нивото на шеќер во крвта.
Преработено месо
Преработеното месо како сланина, виршли, салама и филета се богати со натриум, конзерванси и други штетни соединенија. Исто така, преработеното месо е поврзано со поголем ризик од срцеви заболувања.
Овошен сок
Иако во 100% овошен сок може да се ужива од време на време во умерени количини, ако сте дијабетичар најдобро е да се придржувате до цело овошје секогаш кога е можно.
Тоа е затоа што овошниот сок ги содржи сите јаглехидрати и шеќери кои се наоѓаат во свежото овошје, но му недостасуваат растителните влакна потребни за да се стабилизира нивото на шеќер во крвта.
Запомнете, управувањето со дијабетес значи наоѓање рамнотежа во тоа што функционира најдобро за вас и вашето тело. Со малку труд и внимание на вашата исхрана, можете да го држите вашиот дијабетес под контрола и да живеете здрав, среќен живот.